Skidtips i Sverige

This entry was posted by on fredag, 16 januari, 2015 at

Såhär när vintern står i full blom är det en hel del som åker skidor, både utför och på längden. En hel del anser nog att man måste åka ner till Alperna för att hitta bra skidåkning, dock ska man komma ihåg att det även på hemmaplan finns en hel dels bra skidorter att tillgå, vilket vi ska titta lite närmare på nedan.

631075-riding-on-skis (1)

Åre är Sveriges i särklass största skidområde tillika det bästa. Med 42 liftar, över 100 kilometer pist samt en högsta fallhöjd på 890 m slår Åre allting annat i Sverige. Här hittar man alltifrån flacka barnbackar till svarta pister som ställer höga krav på även den mest vana skidåkaren. Har man inte varit i Åre tidigare bör man definitivt åka dit.

Näst efter Åre är troligtvis Sälen det skidområde i Sverige som är mest känt. Sälen består av totalt fem olika liftsystem nämligen Kläppen, Lindvallen, Tandådalen och Hundfjället, Stöten och Näsfjället. Störst av dessa är Tandådalen och Hundfjället med totalt 47 pistkilometer, tätt följt av Lindvallen med 40 km med Kläppen och Stöten har ca 35 km pist vardera.

Även i Härjedalen finns några stycken fina skidområden. Ett av de är Destination Vemdalen som utgörs av de tre liftsystemen Vemdalsskalet, Björnrike samt Klövsjö-Storhogna. Ett annat av Härjedalens mer kända skidområde är Lofsdalen som kan stoltsera med en av Sveriges högsta fallhöjder på nästan 500 m.

Den bästa skidåkningen hittar man såklart en bit upp i landet. Bor man i södra Sverige går det dock att hitta en hel del bra skidåkning även här, framför allt i Småland, som vi tipsat om tidigare. Även längre söder ut på Hallandsås precis på gränsen mellan Skåne och Halland finns möjlighet att åka utför när vädret tillåter.