Skidåkning i Småland

This entry was posted by on tisdag, 16 september, 2014 at

När någon tänker på vilken del av landet som passar bäst att åka skidor i är det förmodligen Norrland eftersom deras vintrar nästan alltid är mer snörika. Som tur är har det de senaste åren varit snörika vintrar även i Småland och skidföret är på många ställen riktigt bra under vintrarna.

En del tycker om utförsåkning, medan andra gillar att glida fram på längdskidor. I Andersfors med omnejd finns det tillfälle att göra båda, särskilt om du har tillgång till bil.

Bra skidbackar

Ett par exempel på bra backar för den som gillar utförsåkning är Järabacken i Jönköping samt Valbacken i Ingatorp. Järabacken har liksom Valbacken två nedfarter och två liftar. Järabackens längsta nedfart är 400 meter med en fallhöjd på 80 meter medan Valbackens längsta nedfart är 350 meter med en fallhöjd på 70 meter. För att se fler exempel på bra skidbackar som finns på rimliga avstånd till Andersfors kan du titta in på Barnsemester.se där det finns en bra sammanställning.

Att valla eller inte valla

Andersfors vackra natur passar utmärkt för den som vill åka längdskidor. Har du inte redan egna lönar det sig att köpa ett par om du tänker åka regelbundet. Om du bör välja vallningsfria skidor eller inte beror bland annat på hur mycket tid du vill lägga ner. Fördelar med vallningsfria skidor är att du alltid har fäste och slipper använda dig av klister vilket gör det lite enklare. Nackdelarna är att skidorna har sämre glid och att det lätt fastnar snö under dem, vilket du visserligen kan åtgärda med silikonspray. Fördelarna med att valla själv är att du med rätt kunskap kan ge skidorna inte bara ett bättre fäste, utan framförallt ett bättre glid än vallningsfria skidor.

Hyra eller köpa skidor

Det främsta argumentet för att hyra skidor är kostnaden. För en barnfamilj som åker på skidsemester varje sportlov blir det till exempel onödigt kostsamt att köpa utrustning varje år efter hand som barnen växer. För vuxna som åker ofta är det däremot lönt att lägga en extra slant för att få en bra utrustning.